EcoSpader 2030

De EcoSpader 2030 is een machine om aspergebedden te maken zonder onnodige verdichting van de grond tussen de rijen en de grond boven de aspergeplanten. De bewerking van de grond vindt plaats in de lengterichting waardoor er veel minder energie nodig is om aspergebedden te maken. De grond wordt opgeschept en opgeworpen tot een luchtige samenstelling.

De luchtige structuur van het aspergebed zorgt ervoor dat asperges makkelijker groeien en vervolgens makkelijker te oogsten zijn.

Makelijker oogsten

De losse grondstructuur geeft meer gevoel bij het oogsten. De volledige stengel zit in losse grond waardoor het steekmes zich beter centreert. Een stengel wordt vaak al in een steekbeweging doorgesneden. Vervolgens hoeft het steekmes niet gebruikt te worden om de stengel los te breken.

Betere kwaliteit

De losse grond heeft tot een diepte van 35cm een uniforme structuur. Asperges groeien hierin zeer gelijkmatig waardoor de stengels rechter en witter zijn en er minder roestvorming ontstaat. Het makkelijker oogsten in de losse grondstructuur zorgt ervoor dat er tijdens de oogst veel minder stengels breken.

Vroeger oogsten

De kenmerkend vorm van het aspergebed en de losse grondstructuur zorgen ervoor dat de aspergeplant beter opwarmt. De oogst van asperge komt eerder op gang en bereikt sneller een hoog oogstvolume.

Steekprestatie verhogen

Door de losse grondstructuur is er minder kracht nodig om asperges te oogsten. Elke stengel is makkelijk af te snijden en uit de grond te halen. Dit geeft vertrouwen in elke steekbeweging. Het oogsten gaat sneller waardoor de steekprestatie aanzienlijk wordt verhoogd en lange tijd is vol te houden.

ecospader_5

Luchtige grondstructuur

De grond van een winterbed wordt door twee aangedreven schijven gecentreerd tot een smalle strook. De diepte en de hoek van de schijven is instelbaar. De snelheid van de schijven is via de hydrauliek van de trekker instelbaar. De gecentreerde grond wordt door de spittrommel verwerkt. De grond wordt gecontroleerd opgeschept en opgeworpen waardoor een luchtige grondstructuur ontstaat. De schepsnelheid en de hoek van de schepbeweging zijn op elkaar afgestemd zodat de grond niet verdicht wordt. De hoogte van de spittrommel is instelbaar zodat de grond tot net boven de aspergeplanten bewerkt wordt. Meetsystemen op de EcoSpader 2030 detecteren de hoeveelheid grond en sturen vervolgens de vormplaten aan om de afmeting van het aspergebed aan te passen.

ecospader_23

Automatische breedte

De vormplaten zorgen ervoor dat er altijd de juiste hoeveelheid grond in de spittrommel is. De afstand tussen de twee platen wordt tijdens het rijden automatisch aangepast. Wanneer er weinig grond aanwezig is verplaatsen de vormplaten zich naar het midden. Wanneer er veel grond aanwezig is verplaatsen de vormplaten zich naar buiten. De vormplaten zorgen er ook voor dat de flanken van het aspergebed aangedrukt worden waardoor een stabiele zijkant van het bed ontstaat. De drukplaten aan de achterzijde van de machine zijn handmatig instelbaar en geven het aspergebed zijn uiteindelijke vorm. De bovenste afstrijkplaat is scharnier baar en glijdt over de bovenkant van het aspergebed.

ecospader_31

Beveiliging

De machine is verdeeld in een hoofdframe en een subframe. Het subframe kan zich vrij naar boven bewegen. In het geval dat de spittrommel een object tegenkomt in de grond dan rolt de spittrommel over dit obstakel heen door de met subframe en al naar boven te bewegen.

Aspergveld isoansicht

Strokenteelt

Met de EcoSpader 2030 is het mogelijk om asperges aan te leggen in een strokenteelt. Door het aanleggen van groenstroken en teeltstroken ontstaan er nieuwe mogelijkheden om de aspergeteelt duurzamer te maken en in zijn geheel naar een hoger niveau te tillen.

Door de strokenteelt wordt het monocultuur karakter van de aspergeteelt doorbroken. De EcoSpader 2030 opent de deur om de voordelen van biodiversiteit toe te passen.

De EcoSpader 2030 is het instrument om ecologisch  en economisch verantwoord de aspergeteelt voor te bereiden op de klimaatdoelen van 2030.

Aspergveld vooransicht

Groenstroken en teeltstroken

De EcoSpader 2030 verdeeld het aspergeveld in groenstroken en teeltstroken. In de teeltstrook groeien de asperges en alleen de grond van deze strook wordt door de machine bewerkt. Ook buiten het aspergeseizoen blijven groenstroken en teeltstroken gescheiden van elkaar.

Bodemleven

Het voordeel van de groenstrook is dat bodemleven zich hier gedurende de hele levensloop van de aspergeplant kan ontwikkelen met als gevolg een diepgaand wortelpakket van een begroeiing waardoor regenwater sneller kan wegzakken. Het wortelpakket zorgt tevens voor een verhoogde draagkracht zodat machines over het rijpad kunnen rijden zonder deze te beschadigen en de grond te verdichten.

Winterbed

Aan het einde van het groeiseizoen wanneer het aspergeloof wordt verwijderd verwerkt de EcoSpader 2030 het oogstbed tot een winterbed. De machine wordt eenvoudig anders afgesteld waardoor deze een lager en breder bed tussen de groenstroken maakt.

Voordelen

• Minder bewerkte bodem resulteert in een verhoogde bodemkwaliteit.
• Aangeplante gewassen tussen de ruggen zorgen voor meer biodiversiteit.
• Minder erosie door regenval.
• Lichtere machines die zorgen voor minder uitstoot.
• Verhoogde plantgezondheid resulteert in meer opbrengst.
• Betere grondstructuur in het aspergebed zorgt voor een betere groei van de asperges.
• Betere grondstructuur in het aspergebed zorgt voor aanzienlijk lichtere handoogst.
• Groener aspergeveld zorgt voor minder `horizon vervuiling’.
• Aangeplante gewassen tussen de ruggen zorgen voor opslag van Co2.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wij sturen u graag een vrijblijvende offerte toe.  De opties en meeruitvoeringen staan hierin vermeld. Voor vragen kunt u ons bellen op telefoonnummer +31 (0)77 307 4588 of stuur een e-mail naar sales@engelsmachines.nl